Glokom

Fatih Kenar

Glokom

Halk arasında Göz Tansiyonu olarak bilinen Glokom, yüksek veya bazen normal göz içi basıncının görme sinirine bası uygulayarak hasara uğratması sonucu ortaya çıkar ve kişinin buna bağlı olarak erken aşamada öncelikle göz sinir sayısı azalır. İlerleyen dönemlerde ise görme alanında daralmalar tespit edilir. Glokom, hastalığın en son aşamasında kendini fark ettiren sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle çok geç kalındığında onarılması mümkün olmayan geri dönüşsüz göz sinir hasarına neden olur. Bu nedenle Glokomda erken tanı çok önemlidir fakat bunun için belirli aralıklarla göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Yoksa göz tansiyonunun kişi tarafından erken teşhis edilmesi oldukça zordur.
Glokom belirtileri:

  1. Semptomu olmamakla birlikte,
  2. Göz çevresinde ve etrafında ağrı ve
  3. Özellikle sabahları ağırlık hissi
  4. Gece görüsünde ışık yansımalı görüş

Glokom Kimlerde görülür ;

  1. Ailede Glokomun varlığı,
  2. Yüksek miyop veya hipermetrop olan bireylerde,
  3. Diyabetes Mellitus (Seker Hastalığı) Anemi.. vb hastalıklarda,
  4. Kortizon-Steroid kullanımı hikayesi olan Romatizmal, Astım …vb hastalığı olan bireylerde,
  5. İleri yaşlarda
  6. Göz yaralanması olan bireylerde,
  7. Hiçbir semptomu olmasa bile 35-40  yas üstü kişilerin rutin olarak birkez Glokom açısında muayene edilmesi önerilir.

 

Glokomun Tedavisi ;
1.Ilac tedavisi; İlk tercih edilen yöntemdir.Göz içindeki sıvının üretimini azaltarak yada göz içindeki sıvının göz içinden göz dışına çıkmasını sağlayan kanalları genişleterek göz içi basıncının azaltılması sağlanarak tedavi edilmektedir. Eger ilac ile tedavi olmuyor ise uygun hastalarda öncelikle lazer tedavisi önerilir.

2.Lazer tedavisi :

2.1. Selektif Lazer Trabekuloplasty (SLT) : Göz içindeki sıvının çıkışının olduğu trabekuler ağda normalde var olan deliklerin genişletilmesini-büyütülmesini sağlayarak Göz içi basıncının 2-3 mmHg düşürülmesini sağlamaktır.
2.2. Yag Lazer İridotomi : Kapalı açılı Glokomu olan hastalarda tedavi amaçlı uygulanan ani yükselmiş göz içi basıncının düşürülmesinin sağlanması işlemidir.
3.Cerrahi tedavisi; Eğer 3 ilaç kullanmasına rağmen göz içi basıncı kontrol edilemiyor ve göz sinir kaybı devam ediyor ise TRABEKULEKTOMİ + İRİDEKTOMİ adı verilen cerrahi tedavi uygulanır. Göz içindeki sıvının göz dışına çıkartılması sağlanmaktadır.