Katarakt / Refraktif Lens Cerrahisi

Fatih Kenar

Katarakt / Refraktif Lens Cerrahisi

Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıyla katarakt oluşmaktadır. Başka bir deyişle de görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır ve göze perde inmesi olarakta bilinir.

 

Katarakt, en çok 60-65 yaş üstü kişilerde yaşa bağlı olarak görülen bir göz hastalığı olmakla beraber;

  • Yeni doğan bebeklerde(konjenital),
  • Göze gelen fiziksel darbeler sonrasında,
  • Şeker hastalarında,
  • Uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilen bir göz rahatsızlığıdır.

Kataraktın belirtileri

  • Görmede yavaş yavaş azalma,bulanıklık
  • Işığa hassasiyet (göz kamaşması)
  • Tek göz ile çift görme
  • Gece görüşünde bozulma
  • Renklerde soluklaşma veya sararma
  • Okuma zorluğu
  • Gözlük numaralarının sık değişmesi

Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir ve kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur. Tedavisi oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün evine dönmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde sorunlar gelişebilir. Bu durum kısa bir süre sonra hastanın merceğinin arkasında tozlanma ve halk arasında ikincil katarakt gelişebilme riskini de beraberinde getirebilir. Bu da hasta için ayrı bir görme bozukluğu nedeni olur.

Doğumsal Katarakt

Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin saydamlığını kaybetmesi, opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlarda annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (beyaz-lökokori) olması veya gözde kayma (şaşılık) olması, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğü an, hiç zaman kaybetmeden göz uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özellikle tek taraflıysa, tanı konulduğu an ameliyat edilmelidir. Ameliyat zamanı konusunda göz uzmanı detaylı muayeneden sonra karar verir. Doğumsal kataraktlı gözde en önemli sorun göz tembelliğidir (ambliyobi). Göz tembelliğini yenebilmek için, göz doktorunun önerisi doğrultusunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır.

Presbiyopi olarak adlandırılan yakını görememe probleminde, 45 yaşından sonra trifokal (üç odaklı-uzak, yakın ve orta mesafe) veya EDOF (Exdented Deep of Focus; Üç odaklı, uzak, yakın ve orta)  mercekler ile uzağı, yakını ve orta mesafeyi daha iyi görebilmek ve okuyabilmek mümkündür. Katarakt ameliyatları sırasında yerleştirilen Premium (trifokal ve EDOF) mercekler ömür boyu gözün içerisinde kalır ve uzak ve yakında kaliteli bir görüş sağlar. Trifokal mercekler, hem uzak (1,5 ve sonrasını), yakını (33-40 cm) hem de orta (60-70 cm) mefafeyi net görmeyi sağlayan göz içi mercekleridir.

Trifokal mercekleri, uzağı, yakını  ve orta mesafeyi (bilgisayar mesafesi) bir arada gösteren gözlükmüş gibi düşünebiliriz, Bu sebeple uzakta bir yazıyı rahatlıkla okurken yakın gözlüğe ihtiyaç duymadan kullandığınız cep telefonundaki küçük yazıları, orta mesafedeki dizüstü bilgisayarlarındaki yazıları veya kitap yazılarını rahatlıkla okuyabilmekteyiz.

Presbiyopiye (Yakın Görme Sorununa) Son!
45 yaş sonrasında, kataraktı olan kişiler yakın gözlük kullanmak zorunda kalmadan bilgisayarındaki, telefonundaki veya kitabındaki yazıları rahatlıkla okuyabilmektedir.

Kataraktı olmayan bireylerde de yakın gözlük kullanmak istememeleri durumunda katarakt ameliyatlarında kullanılan-takılan trifokal mercekler, hastaların günlük aktivitelerini rahatça yapmalarına olanak sağlamaktadır. Dünyada uzun yıllardır kullanılan fakat son yıllarda yeni tasarımlar ile birlikte daha da gelişen Trifokal veya EDOF mercekler hastaların görme işlevlerinde dolayısıyla günlük hayat kalitelerinde önemli ölçüde kolaylıklar sağlamaktadır. 10 dakikalık bir katarakt ameliyatı sırasında göze yerleştirilen Premium mercekler ile uzak, yakın ve orta mesafede mükemmel bir görüşe kavuşabilirsiniz.

Trifokal  veya EDOF merceklerin günümüzde 45-50 yaş sonrasında uygun hastalarda uzak, yakın hatta orta mesafede görmeyi arttırmada en güvenilir yöntemlerden biridir.

Standart katarakt ameliyatından sonra göz içine mercek takılması sırasında trifokal mercek tercih edilerek aynı işlemler sonrasında uzak ve yakın kaliteli bir görüşe kavuşabilirsiniz. Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal yapısı bozulmuş mercek çıkartılarak, yerine gözün iç yapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek standart uzak mercekler yerleştirilir. Bu durumda hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır. Standart bir mercek yerleştirme yerine trifokal veya EDOF gibi Premium mercekleri göz içine yerleştirerek uzak görmede ne görüşün yanında  yakın ve orta mesafede de  kaliteli bir görüşe sahip olabilirsiniz.

Bu mercekler öncelikle katarakt olan hastalara uygulanabilmektedir. Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirilir ve daha sonra gözlerinin yapısı uygunsa kullanılabilmektedir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler Premium mercekler (Trifokal veya EDOF) sayesinde günlük rutin işlerinizi gözlüksüz yapabilecek hale gelebilir. Bu ameliyat öncesinde hastanın detaylı bilgilendirilmesi çok önem taşıyor. Öncelikle uygun hastanın seçimi, katarakt ve refraktif cerrahide deneyimli bir hekim ve hastaya uygun doğru merceğin ve uygun hastanın seçimiyle yapılacak bu operasyondan hasta ve hekimde iyi sonuçlar alınabilmektedir.